Petteri Viljakainen Logo
Invisalign oikomishoito lopputilanne.
Oikomishoito ennen/jälkeen.
Oikomishoito ennen/jälkeen.

riikka


“Huomaan, että olen kaiken kaikkiaan iloisempi ja nauravaisempi nyt, kun en ujostele hymyilemistä.”


– Katso, ei niitä löydy, sanoo helsinkiläinen Riikka Laitinen ja selaa Facebook-kuviaan. 


Istumme punavuorelaisessa kahvilassa ja yritämme etsiä hänestä hampaat paljastavaa hymykuvaa ajalta ennen hampaiden oikomista. Kuvissa vilisee hauskoja muistoja – festareita, rantaelämää ja kaveritapaamisia. Leveää hymyä ei kuitenkaan kuvista löydy.


– Mä olen näissä kaikissa suu kiinni. Kun enhän mä ennen hymyillyt rennosti ikinä.

Nyt tilanne on toinen. Riikka juo kahvia hymyillen ja vilkuilee välillä vaunuissa nukkuvaa puolentoista vuoden ikäistä poikaansa Benjaminia. Lapsena Riikan kulmahampaat kasvoivat vinoon, ja kouluhammaslääkäri totesi vain tylysti, että hoito maksaisi tuhansia markkoja ja kestäisi vuosia. Asia jäi kuitenkin vaivaamaan. Riikka halusi suorat hampaat, mutta ei millä hinnalla tahansa, eikä varsinkaan rumien rautojen avulla.


Muutama vuosi sitten Riikka törmäsi hammastarkastuksessa käydessään Invisalign-hoidon mainoksiin. Siinä oikominen tehdään lähes näkymättömien kalvojen avulla. Hoitomuoto vaikutti lupaavalta, ja hän varasi ajan konsultaatioon.

– Konsultaatiossa tuli tyhmä olo. Minä ja hammaslääkäri emme ymmärtäneet toisiamme ollenkaan. Lisäksi hoidon kestoksi arvioitiin puolitoista vuotta ja kustannukseksi yli kuusi tuhatta euroa. Maksoin jo pelkästä konsultaatiosta pari sataa!


Riikka hautasi taas haaveet oikomishoidosta, kunnes keväällä 2016 ne pulpahtivat pintaan. Benjamin-poika oli syntynyt tammikuussa ja hän oli äitiyslomalla, kun Facebookissa tuli vastaan Ebeling Hammaslääkäreiden mainos. Siinä kerrottiin ilmaisesta oikomiskonsultaatiosta. Riikka varasi siltä istumalta ajan esteettiseen hammashoitoa tekevälle hammaslääkäri Petteri Viljakaiselle.


–  Tällä kertaa kokemus oli aivan toinen. Jo astuessani hammaslääkäriin, tuli tervetullut olo. Petterin konsultaatio oli tosi jees: kaikki tehtiin moderneilla laitteilla, ja arvion sai heti. Invisalign-hoito tulisi kestämään vajaan vuoden ja kustantamaan noin 4500 euroa.

Se kuulosti hyvältä.


Hoito aloitettiin toukokuussa 2016. Ensimmäiset pari viikkoa Riikalta meni totutellessa kalvoihin. Hän piti tiukasti kiinni ohjeesta, jonka mukaan kalvoja pitää pitää suussa 22 tuntia päivässä ja ne irrotetaan vain ruokailun ajaksi. Spontaanit jäätelökioskikäynnit ja napostelut jäivät pois. Hoito alkoi nopeasti tehota.

– Katso, tuossa uskallan jo hymyillä vähän niin, että hampaatkin näkyvät, Riikka sanoo ja osoittaa Facebookista kesällä 2016 napattua festarikuvaa.

Kalvoja ei huomannut hoidon aikana kuin muutama ihminen. Aina kun kalvot vaihdettiin uusiin, ne kiristivät vähän, mutta Riikka tottui niihin nopeasti.

Hoito päättyi vajaan vuoden kuluttua sen alkamisesta. Hoidon aikana Riikka oppi myös käyttämään hammaslankaa hampaiden puhdistuksessa, eikä enää “osaisi elää ilman puhdistusrutiinia”. Hoidon loppupuolella hän myös oppi välillä tinkimään 22 tunnin aikarajasta.


– Älä kerro Petterille, mutta huomasin, että hoito etenee joka tapauksessa. Ja kun ottaa vähän rennommin, pystyy myös nauttimaan elämästä. Mitä siitä jos prosessi viekin pari viikkoa pidempään, Riikka virnistää.


Hoidon loppupuolella Riikka käytti kalvoja vielä hampaidensa valkaisuun kotonaan. Viimeisellä vastaanottokäynnillä Petteri korjasi pienet kauneusvirheet esteettisillä muoveilla. Nyt hammasrivistö on täydellinen.


Riikka on todella tyytyväinen lopputulokseen:

– Palvelu on todella ystävällistä. Tulee sellainen olo, että minusta välitetään.

American Academy of Cosmetic Dentistry American Academy of Cosmetic Dentistry MemberBritish Academy of Cosmetic Dentistry American Academy of Cosmetic Dentistry Logo full memberInvisalign providerClearSmile Brace accredited providerInman Aligner Certified UserThe Daewsonn Academy logo


Olen pelkästään esteettiseen hammashoitoon keskittynyt hammaslääkäri, kansainvälinen kouluttaja sekä luennoitsija. Toimin eSmile:n kahdella eri vastaanotolla: Tapiolan AINOAssa sekä Helsingin keskustassa. 


Yhteistyössä:

Canon logoOral logoIvoclar VivadentDental Systems

©Petteri Viljakainen